Imagen de cabecera noticias

La regularització de la quota d’autònoms del 2023

25 setembre 2024
mujer abriendo la puerta de su comercio


El Reial decret llei 13/2022 va aprovar un nou sistema de cotització per als treballadors pel seu compte o autònoms amb el propòsit d’“ordenar” els diferents règims de la Seguretat Social existents, com també adequar la cotització del règim especial de treballadors autònoms (d’ara endavant, el RETA) i vincular les quanties de les quotes als ingressos reals.

El nou sistema, que pretén, per tant, reduir la denominada bretxa de protecció entre els treballadors per compte d’altri i els treballadors pel seu compte (la pensió mitjana dels segons és un 37 % inferior a la dels primers), va entrar en vigor el gener del 2023, i se’n va proposar un desplegament progressiu en 9 anys (fins al 2032).

Es cotitza en funció dels rendiments nets anuals, i l’autònom ha de comunicar la previsió de rendiment net a l’inici de l’any o en el moment de l’alta (amb la possibilitat de modificar-la fins a sis vegades a l’any). Aquesta previsió li permet triar la base en funció del tram establert per la norma per a l’import dels rendiments nets.

Per defecte, la Tresoreria General de la Seguretat Social cobra les quotes sobre la mateixa base corresponent a l’any anterior. Quan l’AEAT (o les hisendes locals) disposi de les dades de l’any, la Seguretat Social ha de regularitzar les quotes segons els rendiments nets obtinguts finalment, i cobrar o tornar la diferència respecte al que s’hagi abonat, si escau. En conseqüència, la regularització pot generar dos supòsits:

  • Cotització inferior als ingressos. L’autònom ha d’ingressar la diferència (fins a l’últim dia del mes següent a aquell en què es notifiqui el resultat de la regularització), sense l’aplicació de cap interès de demora o recàrrec. L’abonament s’ha de fer mitjançant el document d’ingressos facilitat per la Tresoreria en la notificació del resultat de la regularització.
  • Cotització superior als ingressos. La Tresoreria General de la Seguretat ha de fer la devolució d’ofici de la quota (abans del 30 d’abril de l’exercici següent). Per tant, per l’excés de cotització de l’exercici 2023, la Seguretat Social disposa per fer la devolució d’un termini fins al 30 d’abril de 2025. És important recordar que l’autònom també pot renunciar a aquesta devolució, de manera que n’augmenta el nivell prestacional.

En aquest sentit, s’espera que durant el mes d’octubre del 2024 la Seguretat Social iniciï la regularització de les quotes de l’any 2023 i en comuniqui el resultat als autònoms a través del canal de notificacions electròniques de la Tresoreria (NOTESS), ja que es tracta d’un dels col·lectius obligats a rebre notificacions i comunicacions per mitjans electrònics.

Des d’aquell moment (data de la notificació), s’iniciarà el termini perquè els autònoms puguin recórrer (si no estan d’acord amb la regularització), rebutjar la devolució de l’excés de cotització (si prefereixen mantenir el nivell d’aportació efectuat) o abonar el diferencial no cotitzat durant l’any 2023.

En cas d’estar obligat a abonar el diferencial, fonts de la Seguretat Social han confirmat que es facilitaran mecanismes d’ajornament de fins a 5 anys, sempre que de demostrin dificultats per fer el pagament.

 

Noticias Relacionadas

31 octubre 2024
Si el segon trimestre era el BCE qui iniciava les baixades de tipus d’interès vuit anys després, el 18 de setembre va ser la FED qui començava les retallades, la primera des d’aque
29 octubre 2024
En l’actualitat, resulta incontrovertit el fet que abandonar l’hàbit del tabaquisme genera multitud de beneficis. En concret, en els àmbits següents:
16 octubre 2024
Com no pot ser d’una altra manera, la “norma” sempre “va darrere” de la societat, la ciència o la recerca.